Kişisel Gelişim Sahtekârlığı


Kişisel Gelişim Sahtekârlığı

Elbette küçük bir fiyatla değişmenize yardımcı olmak isteyen çok fazla yardımsever insan var. Kişisel gelişimin yılda 100 milyar dolarlık bir endüstri olduğunu biliyor muydunuz? Bu arada, büyük komedyen George Carlin stand-up rutinlerinden birine girerken, "Bir kitapçıya gittim ve pazarlamacıya “Kişisel gelişim bölümü nerede?' Diye sordum. Bana yerinini söyleseydi işin amacının kaybolacağını söyledi. "
Kişisel gelişim gurularının ve hizmetlerinin ve ürünlerinin uygunsuzluğu ve düpedüz sahtekârlığı hakkında çok sayıda makale yazılmıştır (sadece "kişisel gelişimin sahtekarlığı üzerine" bir web aramasını yapın ve kendiniz görün). P. T. Barnum'a atfedilen iyi bilinen deyişi doğrulayan hızlı ve kolay değişim vaatlerine inanan insanlar var, "Her dakika doğan bir enayi var."
Bana, "Gerçekten değiştirmek istiyorum ve gerçekten değişen insanlardan biri olmak istiyorum, ama bu nasıl bir yoldur?" Diyebilirsiniz.Değişim basittir. Neyi değiştirmek istediğinize siz karar verirsiniz, değişikliği kolaylaştıracak bir strateji bulursunuz ve daha sonra bu değişikliği yapmaya kendiniz karar verirsiniz.
şimdiye kadar yazılan hemen her kişisel gelişim kitabının iddialarının aksine, değişim inanılmaz bir bağlılık, zaman, enerji ve çaba gerektirir. Birisi size yolu gösterebilir, ancak yolculuğu kendiniz yapmanız gerekir.
Anında ve zahmetsiz bir değişiklik vaat eden herhangi bir kişisel gelişim kitabı, CD veya DVD'den değiştirmek için hızlı ve kolay bir yol arıyorsanız, rafa geri koyun veya kitapyurduna geri gönderin. Paranızı ve zamanınızı boşa harcadığınızdan eminim.
Geçtiğimiz yıllarda, Mark Manson'un "Ustalık gerektiren kafaya takmama sanatı" ve Steven R. Covey'in "Son Derece Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı" ve John C. Parkin S*ktir Et kitaplarından milyonlarca kopya satıldı.Popülerliklerine rağmen, kişisel gelişim kitaplarında çok fazla eleştiri var. Bunlar üç kategoriye ayrılabilir:
Kötü etki: Kişisel gelişim kitapları yanlış ve bazen zararlı tavsiyeler verir, yanlış umut verir, belirsiz insanları kendileri hakkında daha kötü hissettirir veya insanların profesyonel destek istemekten kaçınırlar.
Plasebo etkisi: Zaten çalışırlarsa, bunun nedeni kendi kendine yardım kitaplarında verilen önerilerden değil, insanların daha önce dikkat etmedikleri bir şeye sonrada dikkat edip başarılı olmalıdır.
Etkisi yok: İnsanlar kendi kendine yardım kitaplarını okumak için ilginç bulsalar da (ya da sadece sahiplerse), işe yaramıyorlar çünkü tavsiyeler sadece sağduyu ya da aşırı basit ve her insana uyacak cinsten değil.
Bir şeyleri değiştirmeniz için kendi kendinizi motive etmeyi öğrenirseniz böyle bir dolandırıcı endüstirinin bir parçası olmazsınız.
Lectio divina dediğimiz bir okuma fikri var, bir metni çok yavaş okumanız ve cümlelerin tek tek beyninize batmasına izin vermenizdir. Size hitap eden bir paragraf veya cümle bulunca  yavaşça okumaya başlarsınız. Sonra durup o paragrafı veya cümleyi tekrar okursunuz. Ve tekrar tekrar ve tekrar, vb. Yani, bir ineğin otla yaptığı gibi, onları sindirene kadar kelimeleri beyninizde aydınlatırsınız. Bunu yaparken, zihniniz çalışmaya ve okuduğunuz şeyi zaten bildiğiniz şeylere bağlamaya başlar.
Bu şekilde okuyarak, okuduğunuz metni içselleştirmenize izin verirsiniz ve bu da davranışınızı değiştirme şansınızı önemli ölçüde artırır - ve böylece okuduğunuz metinden gerçekten yararlanma şansınız artar. Ve araştırmanın gösterdiği gibi, güzel bir yan etki, bu okuma deneyiminin kendisinin sizi daha iyi hissettirmesidir. Bu, lectio divina tekniğinin uygulanmasını çift kenarlı bir kılıç yapar.

#kişiselgelişim #kişiselgelişimnedir #kişiselgelişimsahtekar 

Yorumlar